Nu aveti produse in cos

“Orez interzis”, “Orezul longevitatii” sau mai simplu: Miraculosul orez negru“Orez interzis”, “Orezul longevitatii” sau mai simplu: Miraculosul orez negru

“Orez interzis”, “Orezul longevitatii” sau mai simplu: Miraculosul orez negru

“Orez interzis”, “Orezul longevitatii” sau mai simplu:  Miraculosul orez negru

Orezul negru este un sortiment de orez foarte rar, fiind cultivat pe parcele mici in Tailanda si Indonezia.

Acest orez isi datoreaza culoarea inchisa pigmentilor flavonoizi cunoscuti sub numele de antocianine. Acesti pigmenti sunt antioxidanti naturali foarte puternici si foarte eficienti in lupta impotriva cancerului si a bolilor de inima.

Antocianinele se gasesc de regula in compozitia fructelor de padure de culoare neagra precum afinele, coacazele negre sau murele.

Conform cercetarilor Departamentului de Stiinta si Ingineria Alimentelor din cadrul Universitatii de Stat din Louisiana (S.U.A), o lingurita cu varf de tarate de orez negru sau 10 linguri de orez negru fiert contin aceeasi cantitate de antioxidanti de tip antocianina ca o lingura de afine proaspete, continand insa mai multe fibre si vitamina E, si mai putin zahar decat acestea.

 

Scurta istorie a orezului negru

Pana in epoca moderna orezul negru era foarte greu de obtinut. Timp de secole el a fost extrem de pretuit si protejat (chiar ascuns).

Pentru ca era atat de rar, in China veche oamenii obisnuiti nu aveau voie sa il consume (de aceea a si primit denumirea de “orezul interzis”), iar daca cineva fura un bol de orez negru era condamnat la moarte.

Numai imparatul si nobilii aveau voie sa manance orez negru, pentru ca se considera ca acest sortiment deosebit de orez avea darul de a prelungi viata (de unde si denumirea de “orezul longevitatii”).

 

Ce spun oamenii de stiinta despre orezul negru?

Studii recente dovedesc faptul ca vechii chinezi nu erau prea departe de adevar in credinta lor ca orezul negru prelungeste viata, deoarece s-a descoperit ca el aduce beneficii multiple pentru sanatate, prevenind si tratand afectiuni grave cum ar fi cele cardiace, cancerul, diabetul, hipertensiunea sau boala Alzheimer.

In acelasi timp orezul negru este si un antioxidant si antiinflamator natural foarte eficient.

Pe langa faptul ca orezul negru contine mai multi antioxidanti decat orice alt aliment, el contine mai putin zahar, dar mai multe fibre si vitamina E, decat orezul normal.

Orezul negru contine si minerale importante pentru sanatate cum ar fi: fier, calciu, cupru, zinc, seleniu si vitamina B (cu precadere B1 si B2). Acest orez mai contine si proteine si o cantitate importanta de aminoacizi esentiali.

Oamenii de stiinta care au studiat orezul negru spun ca acesta ar trebui introdus in alimentatia zilnica in cerealele de dimineata, in prajituri, biscuiti sau orice alt fel de mancare, el putand fi consumat macinat (tarate, faina) sau fiert.

  • Consumat in mod regulat, orezul negru previne atacul de cord, reduce nivelul de lipide si trigliceride din organism, acestea din urma fiind factori de risc pentru accidental vascular cerebral si pentru afectiunile cardiace.

  • Extractul de orez negru ajuta la scaderea nivelului de colesterol “rau”, la imbunatatirea nivelului de colesterol “bun” si la prevenirea formarii placilor aterosclerotice din arterele inimii.

  • Consumarea unei portii de orez negru in fiecare zi conduce la intarirea sistemului osos si a celui muscular, la energizarea organismului si la prelungirea tineretii acestuia.

  • Totodata, consumul de orez negru ajuta la imbunatatirea memoriei si la fluidizarea circulatiei sangvine.

  • Se recomanda includerea orezului negru si in dieta celor care sufera de diabet.

  • Pentru ca nu contine gluten, orezul negru este foarte bine tolerat si de catre bebelusi si poate fi introdus in alimentatia diversificata a acestora dupa varsta de 8 luni, dupa ce a fost consultat medicul pediatru in prealabil.

Intelegem acum de ce orezul negru este si el inclus in lista “superalimentelor”, alaturi semintele de chia, spirulina, goji etc.

 

Cum gatim orezul negru?

Orezul negru, asa cum ii spune si numele, are o culoare neagra atunci cand este in stare naturala.

Capata insa o culoare mov inchis (purpurie) atunci cand este gatit. Este foarte gustos, are un miros placut parfumat si poate fi fiert, preparat in terciuri, sau se poate folosi ca baza – in variant fina – pentru deserturi.

Indicatii de fierbere: Acest tip de orez se comercializeaza de obicei nedecorticat, ceea ce inseamna ca trebuie fiert mai mult decat orezul alb pana se inmoaie. Se prepara de obicei in proportie de o parte orez negru si 2-3 parti apa.

Daca a fost inmuiat in prealabil cel putin o ora (de prefert 12 ore) se fierbe timp de 20-30 min. Daca nu a fost inmuiat inainte, se va lasa la foc potrivit timp de o ora.

A se verifica in timpul fierberii, pentru a nu se prepara excesiv si a se pierde astfel nutrienti importanti.

De avut in vedere ca atunci cand este preparat impreuna cu alte alimente, orezul negru va colora ingredientele cu care este combinat, datorita pigmentilor sai puternici.

In acelasi timp, datorita acestor pigmenti speciali ai sai care pot produce o varietate de culori, de la roz la negru, orezul negru este si o alternativa sanatoasa fata de colorantii artificiali, pentru colorarea alimentelor.

 

Reteta de desert pe baza de orez negru, care poate fi consumat si ca mic dejun:

Porridge dulce cu orez negru

Ingrediente:

  • 2/3 cani de apa

  • 3/4 ceasca orez negru

  • 1/2 cana zahar brun/sirop de agave

  • 2 cani de lapte de nuca de cocos

  • un pliculet de ceai verde

  • fulgi de migdale, optional

Mod de preparare:

  • Intr-o cratita se pune apa la fiert, atunci cand atinge punctul de fierbere se pune pliculetul de ceai verde, care se lasa la infuzat cateva minute.

  • Scoateti pliculetul de ceai verde si adaugati orezul. Reduceti flacara, acoperiti cratita si fierbeti timp de 30 de minute (se mai adauga apa daca este necesar).

  • Adaugati zaharul brun si amestecati, continuati sa gatiti pentru inca 7 minute. Daca folositi siropul de agave, acesta se adauga la sfarsit, impreuna cu laptele de cocos.

  • Adaugati laptele de cocos, scoateti cratita de pe foc si serviti.

Pofta buna!

Informatiile prezentate au fost preluate din urmatoarele surse:

www.diversificare.ro, www.taifasuri.ro, www.slabute.ro, www.biolandia.ro/blog, www.sanatate.acasa.ro

 

Articol urmator:

Fasolea neagra, un adevarat panaceu pentru inima si creier

Articol anterior:

Semintele de chia - un super-aliment!

Spune-ti parerea!


  • Email-ul tau nu va fi publicat



Transport gratuit - Bucuresti pentru comenzi mai mari de 100lei - Provincie pentru comenzi mai mari de 200lei